Ontdek het romantische Türkiye

01 februari, 2024

Op reis met je valentijn? Ontdek het romantische Türkiye 

Geen mooier valentijnscadeau dan een romantische vakantie. Denk jij er net zo over? Verwen je partner (en jezelf) dan met een amoureuze trip naar Türkiye. Het land betovert je niet alleen met zijn rijke cultuur en natuur. Je beleeft er een heleboel hartverwarmende activiteiten die jullie liefde aanwakkeren.

1 | Boottocht op de Bosporus
De Bosporus snijdt niet alleen Ístanbul in tweeën. De straat bevindt zich ook tussen Europa en Azië. En ze biedt je een fantastisch uitzicht over talloze monumenten en moderne wolkenkrabbers. De ideale setting dus voor een boottocht bij zonsondergang. Een gastronomisch diner aan boord maakt je uitje extra bijzonder.

Terug aan wal houdt het avontuur niet op. Ístanbul behoort namelijk tot ’s werelds beroemdste steden. En dat is niet toevallig. De metropool schotelt je talloze bezienswaardigheden voor. Zo struin je in het historisch centrum langs de Hagia Sophia en de Blauwe Moskee. Al bots je ook op enkele hypermoderne wolkenkrabbers en de futuristische nieuwe haven Galataport. Die huisvest het eerste museum voor hedendaagse kunst van Ístanbul.

Wist je trouwens dat je het Archeologisch Museum van Ístanbul kunt bezoeken om 's werelds eerste bekende liefdesgedicht te zien? Dit gedicht werd geschreven in spijkerschrift op een kleitablet en dateert uit 2000 voor Christus. 

2 | Strandwandeling bij zonsondergang

De Turkse kustlijn is meer dan 8.000 kilometer lang en herbergt talloze dromerige baaien en uitgestrekte stranden. Zo flaneer je in het bruisende Bodrum langs de idyllische Egeïsche Zee. Terwijl de populaire badplaats Antalya je naar de Turkse Rivièra voert. Daar profiteer je het hele jaar door van aangename, zachte temperaturen. 

Nog typisch voor de Turkse kust? Dat is het dromerige landschap dat de stranden en baaien omarmt. Zo vleit Antalya zich tegen het kilometershoge Taurusgebergte. Een adembenemende skyline? Check! Eerder dol op geschiedenis en cultuur? Ook dan stellen de Turkse badplaatsen je niet teleur. Zowel in het stadscentrum als errond tref je talrijke historische monumenten aan. Vanuit Bodrum rij je zelfs makkelijk naar de archeologische site van Efeze. Deze voormalige havenstad floreerde tijdens de klassieke oudheid.

3 | Romantisch diner aan zee

Wat trendy steden als ÍstanbulÍzmirAntalya en Bodrum gemeen hebben? Dat is niet alleen hun ligging aan de kust. Ze pakken ook uit met een wereldse gastronomische scene. Je schuift er aan tafel in zowel traditionele als hedendaagse restaurants. Daarvan verwennen enkele je er met zicht op zee … of met een prestigieuze MICHELIN-ster. 

In de keuken toveren de chefs met kwalitatieve, lokale producten. Zo serveren ze je verse vis, garnalen en inktvis. Ook knapperige groenten en smaakvolle wijnen spelen een hoofdrol op de menukaart.

4 | Relaxen in een traditioneel Turks bad

Een romantische reis naar Türkiye is simpelweg niet compleet zonder een bezoek aan een hammam. Deze grote, marmeren zitruimte vult zich met hete waterdamp. Die stimuleert je bloedsomloop, zuivert je huid, maakt de luchtwegen vrij en helpt je spieren te ontspannen. Alleen maar voordelen dus!

5 | Ballonvaart boven iconische schoorstenen

Niet alleen de Turkse steden overtreffen je verbeelding. De landschappen doen dat ook. Zo struin je in Cappadocië tussen metershoge rotsformaties die de locals ‘feeënschoorstenen’ noemen. Je bezichtigt ze het best vanuit een luchtballon. Al valt er ook onder de grond heel wat te beleven. Je overnacht er namelijk in luxueuze, excentrieke grothotels.

6 | Workshop koken of keramiek
Cappadocië trekt trouwens heel wat creatievelingen aan. Daar pik jij een graantje van mee. Zo volg je er traditionele kooklessen. Of neem je deel aan een keramiekworkshop in het kleine stadje Avanos, dat zich tot een ware kunstenaarskolonie ontwikkelde. 

7 | Rit langs een wijnroute

Het Turkse terroir brengt naast verrukkelijke olijven en talloze theesoorten zo’n 1.000 druivensoorten voort. Dat maakt van Türkiye een fantastisch wijnland. Neem je graag de proef op de som? Drie uitgestippelde wijnroutes doorkruisen het land en voeren je naar de beste wijngaarden van onder andere Bozcaada, Urla en Cappadocië. 

Print deze pagina

Newsletter